Wij waarderen het als onze consumenten zich actief bezig houden met veiligheid en duurzaamheid. Zodoende onderstaand een wat uitgebreidere reactie.
Ten eerste begrijpen wij de verwarring, deze is het gevolg van verschillenden hanteringen van het begrip “microplastics”. Dermalogica hanteert voor het gebruik in haar formules de lijsten van officieel erkende microplastics zoals die worden gehanteerd door onder andere de EU regelgeving. Instanties zoals de Plastic Soup Foundation hanteren een alternatieve lijst stoffen (bijvoorbeeld alle polymeren) die onder bepaalde omstandigheden onder de definitie van microplastic zouden kunnen vallen, maar die dat ook vaak juist niet zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ook polymeren die natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn.
Zo hanteert men alles met de verwoording "poly" als microplastic bijvoorbeeld zelfs “polysaccharide” Maar de term “polysaccharide” is een algemene beschrijving van een bepaalde groep “natuurlijke polymeren”, door planten, dieren én mensen zelf aanmaakt, bijv. in de vorm van Cellulose of Zetmeel. Om alle “polymeren” gelijk te schakelen aan ”plastic” is geheel onjuist en onwerkbaar. De verwarring ontstaat mogelijk door het feit dat “alle plastics gemaakt zijn van polymeren”, maar dat betekent niet dat “alle polymeren plastics zijn”.
Ditzelfde geldt voor termen als Bytylene en acrylate. Dit zijn vaak wateroplosbare vormen. Regelgeving verlangt echter wel dat deze met eenzelfde naam in de ingrediënten lijst worden opgenomen, ondanks dat de vorm en bron en dus de biologische afbreekbaarheid erg kunnen verschillen.
Dermalogica herkent en deelt echter de groeiende bezorgdheid over de potentiële impact van microplastics op onze omgeving.
Geen van onze producten bevatten zodoende microplastics die in de categorie microbeads vallen. Deze zijn sinds 2015 waar nodig vervangen door natuurlijke of biologisch afbreekbare alternatieven. De definitie van “microplastic” is echter constant in ontwikkeling.
Zodoende zijn wij actief bezig om onze formules te toetsen aan de recentelijk voorgestelde nieuwe definitie van een microplastic, zoals die is opgesteld door het European Chemicals Agency (ECHA). Hoewel deze definitie nog gefinaliseerd moet worden in een EU regulatie, zullen wij eventuele door ons gebruikte ingrediënten die wel onder deze nieuwe definitie vallen verwijderen of vervangen door natuurlijke of biologisch afbreekbare alternatieven.
Productveiligheid voor zowel mens als omgeving is onze absolute prioriteit. De ingrediënten die wij gebruiken voldoen dan ook altijd aan de strengste veiligheidsrichtlijnen van onze markten en onze eigen hoge standaarden voor veiligheid. In de ontwikkeling van onze producten en de ingrediënten die wij gebruiken kijken wij hierbij ook altijd kritisch naar de effecten op de omgeving en ondergaan onze producten uitgebreide veiligheids- en omgevingstesten voordat ze op de markt worden gebracht.
*Bron Dermalogica
Comments